tira houses

Енергийно ефективни къщи

Енергийно ефективните дървени къщи Ви осигуряват една здравословна среда на живот с естествени материали, висока чистота на въздуха вътре, и топла атмосфера. Това е екологичен дом, който наистина се грижи за вас и вашите семейства. Дървеният материал от който се които се изграждат къщите е чам. Чамът е иглолистна дървесина, с лек цвят, която създава усещане за топлина и комфорт. Лесно може да се обработи, по време на производствения процес, за да се получи голямо разнообразие от покрития, както тъмно, така и светло антично покритие.

Предимства на енергийно ефективните къщи или „защо да изберем, такъв тип къща ?“

Най – добрия начин да се живее здравословно

Изследванията показват, че къщата от масивно дърво създава най-комфортната за човешкото здраве вътрешната атмосфера. Благодарение на природните си дадености дървото нормализира кръвното налягане, функцията на белите дробове, подобрява съня и самочувствието, повишава интелекта и работоспособността, премахва стреса и даже стимулира паметта, а слънчевия цвят на дървесината подобрява настроението. Популярността на дървените къщи се увеличава в световен мащаб. Те имат редица преимущества пред къщите построени от всякакъв друг тип материали.

Най – икономични

За разлика от всички други строителни материали, отчитайки едновременно, екологичността, дървената къща, благодарение на природните си дадености е най-енергийно ефективна. Основно предимство е фактът, че където и да било по стените й няма „студени мостове” и повърхности, където може да кондензира влага.

Най – „дишаща“

Това е конструкция, която има способността да филтрира, пречиства и охлажда входящия въздушен поток. Дървените къщи са – най – „дишащите“, защото пропускат през стените си да минава въглероден диоксид и други газообразни замърсени вещества, които се намират във въздуха в затворените помещения.

Най – оптимално ниво на влажност

Особено важно е влажността на въздуха в къщата да е на оптимално ниво, тъй като разпространението на бактерии и други причиняващи инфекции микроорганизми се разпространяват в помещения както с влажен, така и със сух въздух. При наличие на прекалено влажен въздух се размножават плесени, мухъл, гъбички, а при сух се инфектират лесно дихателните пътища. Когато човек обитава дадена къща се получава разлика във влажността на различните помещения и вътрешния въздух е винаги по – сух, особено зимата. Предимството на дървена къща в случая е, че стените имат способността да отнемат излишната влага на въздуха в затворените помещения и да я освобождават навън, а когато въздухът е сух правят точно обратното. По този начин се поддържа перфектен баланс на влажността.

Асоциацията на Астматиците и хората с алергии препоръчват оптимална влажност на въздуха 25-45 %, така че дървената къща е най-добрият вариант, както за тях, така и за хората, които се загрижени за здравето си.

Най – трайни и издръжливи

Дървената къща – това е най-стария и най- традиционен за живеене дом. В продължение на векове хората са се облагодетелствали от дървото – този натурален, топъл и полезен материал. Много дървени къщи, в които се живее и до днес са на възраст стотици години.

Най – екологични

Доказано е, че дървото е най – екологично чистия строителен материал.

Най – устойчиви на земетресения

Основната причина за строителството на къщи от масивно дърво в Япония, Централна Азия, Кавказ и други региони е тяхната сеизмична устойчивост. Както е известно гредите, от които са направени стените, може малко да се „разместват” помежду си без да се нарушава конструкцията на къщата, което ги предпазва от увреждане и при най-разрушителните земетресения.

Най – чистия въздух

Благодарение на уникалната структура на дървото, се осъществява постоянен обмен на въздуха и по този начин се решава основния проблем – филтрация на помещението и отвеждане извън него на токсичните газове от въздуха.

Проучванията показват, че за разлика от дървения материал, при къщите строени с други строителни материали се получава точно обратното, повишава се натрупването на бактерии, плесени, акари, тъй като същите строителни материали са наситени с диметиламин, сероводород, амоняк, феноли, бензоли и др., и така повече от 400 подобни имена, които повишават чувствителността на човека към различни заболявания, особено на алергии и астма.

Най – свеж въздух

Едно от най-важните свойства на масивната дървесина е способността й да улавя влагата в помещенията, когато нивото й се повиши и обратното при намаляване на нивото да я отдава обратно. Такова естествено регулиране на влажността вътре в дървената къща дава възможност на своите собственици винаги да дишат свеж въздух.

Най – топли и уютни през зимата

Благодарение на факта, че стените са направени от дърво и изравняват нивата на влажност в къщата, то по всяко време на годината се поддържа приятна температура – през лятото е прохладно, а през зимата е топло. През зимата дървените къщи са най-топлите, тъй като дървото има добрите топло изолационни свойства, поради ниската си естествена плътност.

Най – прохладни през лятото

През лятото дървените къщи са най – прохладни, тъй като поради строежа на влакната, дървените стени пропускат въздух в двете посоки, което естествено вентилира къщата и предпазва от нагряване от вътре. Поради тази причина, климатици в дървените къщи не са необходими.